2023. március 2., csütörtök

Gyógyír északi szélre (Könyvajánló )

 

Daniel Glattauer Gyógyír északi szélre című könyvének címe alapján nem is gondolnánk, hogy egy szellemes, romantikus levélregényhez van szerencsénk.
A könyvet olvasva olyan érzésem volt mintha két idegen emailjeit olvasnám, és nyitnám meg újra és újra, izgalommal várva mit fognak válaszolni egymásnak, ezáltal a könyv eléggé letehetetlen és nagyon szépen vezeti az olvasót, mert egyre többet és többet akarunk megtudni Leo Leikéről és Emmi Rothnerről.
A levelezés Emmi miatt indul útjára, véletlenül egy betűvel többet üt le, így a Like magazin helyett a levele Leo Leikénél köt ki. Egy szellemes, iróniával fűszerezett, baráti levelezés veszi kezdetét, majd egyre bensőségesebb levelek követik egymást és a két ismeretlen egymásba szeret pusztán a szavak útján. Tudom, ez már-már fikciónak tűnhet, de mégse annyira lehetetlen mert annyira friss és annyira mai. Mindenki megtalálja egy kicsit magát vagy Emmi, vagy Leo karaktere mögött , hisz a nagy többség zsebében ott lapul az okos telefon egy pittyenés után vadul kutatunk ki a táskáját ki a zsebét, mert mindig ott, lebeg a folyamatos online vagyok érzése a fejünk felett. A leírt szó sokszor többet ér, mint a kimondott, számomra ez egy fontos tanulsága a könyvnek, hisz ez a két ember úgy zsonglőrködik a szavakkal, amiket írnak egymásnak, hogy elkerülhetetlen hogy bele ne szeressenek egymás mondataiba. Az olvasó pedig ebbe a lehetetlen valótlan valóságba, ahol 7 hónapig levelezik egymással Emmi és Leo. Többet nem árulok el… megér egy olvasást még akkor is, ha nem romantikus beállítottságúak vagyunk, jókat fogunk mosolyogni ezen a kedves, szellemes levelezésen.

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése